We moeten af van mannelijke eigenschappen als de norm…

Kan je het als onbekende Nederlandse auteur gaan maken in Amerika? Auteur Machiel Hoek (49) gaat de uitdaging aan. Hij brengt zijn (spirituele) debuutroman ‘Het meisje dat de wereld veranderde’ eigenhandig naar Amerika. Met een grote pick-up truck gevuld met 2.000 exemplaren trekt Hoek in augustus langs boekhandels, uitgevers en media in Californië. Zal het hem lukken Amerika te verleiden om vrouwelijke eigenschappen beter te omarmen?

Vrouwelijke eigenschappen nodig

De drijfveer van Hoek om in Amerika te worden uitgegeven ligt in de dieperliggende boodschappen van het boek. Hij wil de overdaad aan mannelijke energie in de samenleving bestrijden. “Alle omgangsvormen zijn doorgeschoten naar het mannelijke, kijk naar de politiek, het bedrijfsleven… Als we doorgaan met de mannelijke eigenschappen als norm te blijven inzetten dan zullen de ongelijkheden tussen arm en rijk, de polarisatie en de angstcultuur blijven groeien. Uiteindelijk helpen we zo de aarde om zeep. Het moet écht anders en daar gaat mijn boek over”, aldus Hoek. ‘Het meisje dat de wereld veranderde’ doet een oproep aan het vrouwelijke op aarde. Voor meer begrip over wat ons als mensen verbindt in plaats van wat ons lijkt te verdelen.

Culturele verschillen

Tijdens het vertalingsproces voor de Amerikaanse versie liep Hoek aan tegen de grote culturele verschillen. Van een aantal beschreven situaties die bij ons normaal zijn, waarschuwden de vertalers dat die in Amerika tot een ban op het boek konden leiden. “Om die reden heb ik een aantal stukken herschreven”, zegt Hoek, “maar zeker niet alle. Want dat is juist een probleem van de masculiene Amerikaanse samenleving: niemand neemt verantwoordelijkheid voor z’n daden!”.

Hollywood

Op zijn Amerika-tour begint Hoek in Los Angeles om dan noordwaarts richting San Francisco te reizen. Ten slotte rijdt hij met zijn grote pick-up truck naar de woestijn van Nevada, waar hij het boek als onderdeel van een symbolische pelgrimstocht herenigt met de plek waar het in 2014 ontstond: de Tempel op Burning Man.

Een Nederlandse partij heeft al gevraagd naar de filmrechten, dus mogelijk is de volgende stap…: Het meisje goes to Hollywood!