Warmere winters schelen ons geld…

Een gemiddeld huishouden verbruikte dit jaar ruim 25% minder aardgas door de hogere temperaturen. Zo bespaarden consumenten in de eerste maanden van dit jaar al zo’n 142,00 euro op de gasrekening.

Als het zachte winterweer aanhoudt, kan de besparing volgens consumentencollectief UnitedConsumers deze winter oplopen tot 191,00 euro. In de wintermaanden verstoken we ongeveer 40% van ons jaarlijkse gasverbruik. Een gemiddeld huishouden is daarmee ongeveer 1.825,00 euro per jaar kwijt aan aardgas.

Hoge temperatuur maakt stijging extra kosten goed
Dit jaar stijgen de extra kosten voor energie. Consumenten betalen gemiddeld 11,00 euro per maand meer dan vorig jaar. Dat komt vooral door de stijging van energiebelasting voor gas. Nu de energiebelasting op stroom wordt verlaagd en de belasting op gas juist gaat stijgen loont het lagere gasverbruik extra.

Trend warme winters
In de afgelopen jaren was de gemiddelde winter helemaal zo koud niet meer. Zo was de winter van 2022/2023 de 10e warme winter op rij. Hij verliep met een gemiddelde temperatuur van 5,1 graden veel zachter dan normaal (3,9 graden), goed voor een 13e plek op de lijst van zachtste winters. Sinds het jaar 2000 hebben we slechts zes winters gehad die kouder dan normaal verliepen tegenover achttien die zachter dan gebruikelijk waren.

Statistisch gezien is de kans op een zachte winter dus 75%, tegenover 25% op een koudere winter dan normaal.