Waar komt de naam Chesterfield eigenlijk vandaan?…

Bij de naam Chesterfield denken veel mensen natuurlijk gelijk aan de meubels in Engelse stijl daterend uit het eind van de achttiende eeuw. Als voornaamste kenmerk geldt de capitonnage van leuning en zitting, en vaak een genagelde voorzijde. Een Chesterfieldmeubel wordt traditioneel uitgevoerd in leder. Maar ook andere stofferingen, zoals zijde en stof, zijn tegenwoordig ook gangbaar.

Er zijn vele opvattingen over de oorsprong van de Chesterfield meubels. Velen denken dat de term Chesterfield oorspronkelijk bedoeld is om de knopen in het leder aan te duiden. Ook denkt men soms dat de naam gerelateerd is aan de vorm of aan de hoogte van de zitplaats. Maar geen van deze beweringen blijkt te kloppen.

Maar waar komt de naam ‘Chesterfield’ dan wel vandaan? Volgens Paul Fleming van Fleming Howland, het bedrijf dat in het Verenigd Koninkrijk de auteursrechten op de naam Chesterfield bezit, lijkt de naam niets meer te zijn dan een beschrijving van een bank die door de eeuwen heen is geëvolueerd.

Na de dood van Graaf Chesterfield zijn er bijvoorbeeld brieven boven water gekomen die een betrouwbaar inzicht geven in de gebruiken en manieren van de aristocratische society in het 18e-eeuwse Engeland. De brieven zijn geschreven in een gracieuze en geestige stijl.

Uit deze brieven valt op te maken dat de naam “Chesterfield” staat voor een originele Engelse meubelstijl. De oorsprong gaat terug naar 1773 toen Philip Dormer Stanhope – 4e Graaf van Chesterfield – liggend op zijn sterfbed de woorden “Give Mr. Dayrolles a chair” uitsprak. En zoals de stoel omschreven was blijkt dat het om de voorloper van de nu zo beroemde Chesterfield stoel ging.

Maar het blijft eigenlijk allemaal gissen. Precies weten we het niet en zal het waarschijnlijk een eeuwig en goed bewaard geheim blijven!