Top drie beste onafhankelijke horlogemakers ter wereld…

Dit is de top drie van beste onafhankelijke horlogemakers ter wereld waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord. Zeker niet als je denkt dat een Rolex uniek is.

1. Philippe du Four

De pijprokende legende Philippe du Four heeft veel mensen ervan weerhouden om te zeggen dat hij de grootste horlogemaker ter wereld is. Maar hij is toch echt de eerste man die een dubbel balanswiel in een horloge heeft gestopt. Hij maakt ongeveer 10 horloges per jaar. In zijn carrière maakte hij minder dan 250 horloges. Eén daarvan ligt begraven bij een religieuze leider in Fiji. (Geen grap.)

Zoals bij veel horlogemakers kunnen details van groot kunstenaarschap onopgemerkt blijven. Maar Philippe maakt horloges op een niveau dat niemand kan evenaren.

Buitengewoon bijzonder is bijvoorbeeld dat hij regelmatig het bos in gaat om bepaalde houtsoorten te verzamelen die hij vervolgens gebruikt om te polijsten.

Vroeger kostte zijn horloges nog een redelijke $150.000,=. Maar inmiddels begint het nu bij zo’n $600.000,=. Tenminste, als je hem ervan kunt overtuigen om er één voor je te maken.

2. Rechep-Rechepie

Rechep-Rechepie is een vluchteling uit Kosovo. Toen hij 14 jaar oud was werd hij leerling van Patek Philippe. Hij en zijn merk Akrivia worden beschouwd als de toekomst van de horlogewereld.

Slechts één van zijn horloges is ooit op de tweedehands markt terechtgekomen en werd daar voor bijna een miljoen dollar verkocht. En dat is goed betaald aangezien het horloge nieuw voor $ 64.000,= was verkocht.

Zijn partner, Jean-Pierre Hagenman, wordt beschouwd als één van de beste kastmakers in de wereld. Daarom is de afwerking van alle horloges vrijwel perfect. Onlangs werd aangekondigd dat zij ook gaan samenwerken met Louis Vuitton om een serie horloges te maken.

3. Denit Flagellet.

Denit is de vierde generatie horlogemaker van een familie van horlogemakers uit het oosten van Frankrijk. Er zijn teveel lofbetuigingen over hem om onder de radar te blijven.

De sleutel tot zijn succes is de manier waarop Denit gecompliceerde uurwerken herinterpreteert en reconstrueert.

Na een tijdje bij zijn vader in de leer te zijn geweest ging hij 1982 naar Zwitserland om met Michel Parmigiani te werken. Zij restaureerden ingewikkelde klassieke horloges.

In 1986 is hij als onafhankelijke horlogemaker gaan werken en tegenwoordig verkoopt hij zijn werk via debethune.