Superjachten van Russische Miljardairs op de vlucht… (filmpje)

Diverse Russische miljardairs proberen op dit moment hun superjachten in veiligheid te brengen om zo beslag te voorkomen. Eerder schreven we al over de privéjets die worden gevolgd. Maar ook de superjachten zijn target geworden via het AIS systeem. (Automatisch identificatiesysteem)

De Malediven, bestaande uit 1.190 eilanden, is nu één van de belangrijke bestemmingen als vluchthaven. Niet alleen is het een populaire vakantiebestemming voor rijke Russen, maar het belangrijkste argument lijkt te zijn dat de eilanden groep in de Indische Oceaan geen uitleveringsverdrag met de Verenigde Staten hebben.

Ook Montenegro lijkt als een veilige haven te worden beschouwd, maar waarom is niet helemaal duidelijk. De Balkanstaat heeft weliswaar historische banden met Rusland, maar is ook NAVO-lid en wil de sancties van de EU tegen Moskou steunen. Het land heeft in 2008 het EU-lidmaatschap aangevraagd en wordt beschouwd als kandidaat voor de volgende geplande EU-uitbreiding in 2025.

Vladimir Poetin zelf ondernam al op 7 februari jl. actie door zijn jacht ‘Graceful’, ter waarde van zo’n 87 miljoen euro, weg te halen uit de haven van het Duitse Hamburg. Het zette koers naar het Russische Kaliningrad. Een groep hackers is erin geslaagd om de AIS naam van het luxejacht om te dopen tot ‘FCKPTN’ en de bestemming te veranderen in ‘hel’.

Ook zoeken de Russische miljardairs een uitweg door hun eigenaarschap te verbergen via allerlei holdingconstructies. Maar ze vallen al vrij snel door de mand omdat veel van deze schepen alsnog hun AIS systeem uit zetten, wat ze direct verdacht maakt. Overigens is het streng verboden om het AIS systeem uit te zetten. Een kapitein mag het AIS systeem alleen uitschakelen indien er ernstig gevaar dreigt, bijvoorbeeld als ze worden aangevallen door piraten.

Diverse sociale media platforms blijven de superjachten volgen. Spotters melden continu waar de schepen zich bevinden, zelfs als het AIS systeem uit staat, zodat ze ergens op de wereld alsnog aan de ketting kunnen worden gelegd, zoals te zien is in het onderstaande filmpje van eSuperyachtNews. Het kanaal, gemaakt door iemand die werkzaam is op superjachten, volgt alle ontwikkelingen op de voet.