Scooter verduurzaamt het snelst van alle voertuig­en in Nederland…

Uit het jaarlijkse marktonderzoek van de RAI Vereniging in de scooterbranche blijkt dat scooters een opmerkelijke verschuiving hebben doorgemaakt richting duurzaamheid.

In de afgelopen twee jaar is het aantal verkochte elektrische brom- en snorfietsen namelijk meer dan verdubbeld en ze vormen daarmee nu al de helft van alle nieuw verkochte scooters.

Hiermee is de scootermarkt opvallend verder geëlektrificeerd dan de markten voor personenauto’s, bestelwagens of motorfietsen waar het aandeel volledig elektrische voertuigen gemiddeld op 23% ligt.

Technische ontwikkelingen

De Elektrische scooters van nu functioneren veel beter dan de eerste modellen van een paar jaar geleden. Toen de elektrische scooter voor het eerst op de markt werd geïntroduceerd werden veel scootereigenaren geconfronteerd met allerlei gebreken en onvoldoende accucapaciteit. Hierdoor namen de populariteit en verkopen snel af. Maar door de technische ontwikkelingen lijkt daar nu een einde aan te zijn gekomen.

De opmars van de elektrische auto gaat een stuk minder snel dan die van de scooter. In de eerste negen maanden van dit jaar was 3,8 procent van alle nieuwe auto’s een volledig elektrische, tegenover dus 9,2 van alle scooters.

En eigenlijk is dat niet zo vreemd. Autorijden wordt steeds duurder en dat geldt ook voor het rijden met een elektrische auto. En dat terwijl de kosten voor het rijden op een scooter nagenoeg gelijk blijven of zelfs afnemen door de dalende aanschafprijs.

Tel daar het gebruiksgemak bij op en het is niet zo gek dat we steeds vaker elektrische scooters in het verkeer tegen komen.