Reparatiesubsidie voor kleding en witgoed in Frankrijk…

De Franse overheid heeft een nieuwe maatregel bedacht om hergebruik van witgoed, kleding en schoenen te stimuleren. Klanten krijgen vanaf komend najaar korting als zij hun kapotte spullen aanbieden bij een reparatiebedrijf.

De hoogte van de korting is afhankelijk van het soort reparatie: voor een gelijmde schoenzool legt de regering 8 euro bij, voor een voering die versteld moet worden zelfs 10 tot 25 euro.

De Franse overheid trekt 154 miljoen euro voor de maatregel uit over een periode van 5 jaar. In die tijd moet het aandeel witgoed en kledingstukken dat hergebruikt of gerecycled wordt van 10 naar 50 procent groeien.

Daarvoor is het volgens Bérangère Couillard, staatssecretaris van Milieu, belangrijk dat de prijs van een reparatie omlaag gaat. Voor consumenten zou die optie pas interessant worden als dat bedrag minder dan een derde van de aankoopprijs van het product is.

Frankrijk heeft al ervaring met het systeem; voor huishoudelijke apparaten werd afgelopen december al een soortgelijke ‘reparatie-bonus’ ingevoerd.

De maatregel zal medio oktober worden opgestart.