Met je fiets/boot op wereldreis… (filmpje)

Vele van jullie zullen er misschien weleens over gedacht hebben om tegen lage kosten met een fiets op vakantie te gaan. Lekker op jezelf aangewezen terug naar de natuur. En echt waar, sommigen voegen zelfs de daad bij het woord.

Maar voor degene die, net als ondergetekende, een probleem zien in het op vakantie gaan met slechts een fiets en een tentje is er nu de Zeltini Z-Triton! Je zou misschien denken dat het hier om een zeepkist gaat, maar over dit ding lijkt toch echt te zijn nagedacht.

En het resultaat van al dat denkwerk is dus Z-Triton. Een elektrisch aangedreven fiets die je snel kunt ombouwen tot een elektrisch aangedreven boot of een tweepersoons camper. Het apparaat is voorzien van verlichting, schijfremmen, een claxon, USB-poorten en een comfortabele bestuurdersstoel.

Daarbij is hij ook voorzien van twee bidonhouders, een koffiebekerhouder, een opklapbare passagiersstoel en een plek voor je huisdier die uitwisselbaar is voor een kinderzitje.

Om er een boot van te maken kun je de twee wielen aan de achteras inklappen, de kleine rubberen pontons opblazen en de rijrichting veranderen. De achterkant van de fiets is dan de boeg van de boot geworden.

Het voertuig is voorzien van een 1,5 kilowatt (2 pk) sterke elektromotor om de trapaandrijving te ondersteunen en voor de aandrijving op het water is een elektromotor van 1,15 kilowatt (1,56 pk) aan boord.

Ook een ruitenwisser, een voltmeter, richtingaanwijzers, een claxon, een Z-vormig stuur, interieurverlichting, een 12-volt stopcontact, een klok en een thermometer zijn standaard. Je kunt ook koken, eten aan tafel en na het verwijderen van de stoelen met twee personen slapen op een bed van twee meter lang en 85 centimeter breed. Voor het vervoer over land is de Z-Triton voorzien van twee verstelbare stoelen, dimlicht, grootlicht en parkeerlichten.

Puur elektrisch kun je tien kilometer over het water reizen. Als de accu leeg is, kunnen de inzittenden gebruik maken van de meegeleverde opklapbare peddels. Zes zonnepanelen wekken groene stroom op. Maar met een volle acculading hoef je pas na 50 kilometer zelf te trappen om fietsend vooruit te komen.

De zeepkist wordt gebouwd in Letland en wordt grotendeels gemaakt van duurzame materialen als hennep en bioplastic. De eerste exemplaren worden in de zomer uitgeleverd.

Het apparaat is te koop voor €. 14.500 exclusief Btw en transport. Maar dan moet je wel eerst reserveren en dat kost €.100,=.