Mannen gevoeliger voor muziek…

Mannen, zo blijkt uit eerder gepubliceerd onderzoek van de Britse psycholoog Davis Moxon, zijn gevoeliger voor muziek dan vrouwen. Moxon analyseerde de reacties van mannen en vrouwen op geluid en ontdekte dat mannen de grootste fysieke veranderingen ondergaan bij het beluisteren van muziek. Ze zijn ook beter in staat om te bepalen welke muziekgenres hen beïnvloeden en zijn zich meer bewust van de emoties die verschillende geluiden kunnen oproepen.

Biochemische metingen tijdens het luisteren naar muziek onthulden dat mannen met name opgewonden raken van korte stukjes soul. Hiphop muziek blijkt bij mannen de testosteronspiegel te verhogen. Vrouwen lijken minder bewust te zijn van de effecten van muziek op hun lichaam. Wel blijkt dat Spaanse of Latin muziek hen opwindt.

Akoestische pop muziek maakt mannen alerter en levendiger, terwijl vrouwen juist Zuid-Afrikaanse rock nodig hebben om op te leven. Opvallend genoeg hoeft muziek niet langzaam te zijn om ontspannend te werken. Snelle pop nummers hebben het meest ontspannende effect op zowel mannen als vrouwen.

Popmuziek had het meest opvallende effect: bij alle deelnemers daalde de cortisolspiegel en steeg de IgA-waarde, wat aangeeft dat het luisteren naar deze muziek ontspant en tegelijkertijd het immuunsysteem versterkt.