Mannen en schuldgevoel…

Wij mannen voelen ons minder schuldig dan vrouwen. Van het vergeten van verjaardagen tot het plegen van overspel, het maakt ons mannen niet zoveel uit. Ook tonen we minder berouw, medelijden of woede als we anderen kwetsen. Dit blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek in opdracht van een Spaans psychologiemagazine.

De wetenschappers ondervroegen 300 mannen en vrouwen tussen 15 en 50 jaar over alledaagse situaties waar ze zich schuldig over konden voelen. Ze kregen ook een reeks hypothetische dilemma’s voorgeschoteld, zoals het niet kunnen bezoeken van een ziek familielid in het ziekenhuis of een vriend afsnauwen zonder reden. Na elke situatie moesten ze hun gevoelens uitleggen.

In alle situaties bleken vrouwen eerder geneigd zich schuldig te voelen bij het kwetsen van anderen. Mannen zijn egocentrischer, ze voelen zich het meest schuldig over hun voeding- of alcoholconsumptie, niet over de gevoelens van medemensen.

Het gebrek aan schuldgevoel verklaart ook dat veel mannelijke partners fouten weigeren toe te geven, zelfs als er duidelijke bewijzen in tegenovergestelde richting wijzen. Het probleem is volgens de onderzoekers niet dat vrouwen zich te schuldig voelen, maar dat mannen te weinig schuldgevoel hebben. Volgens de onderzoekers moeten educatieve oefeningen de gevoeligheid van mannen vergroten.

Overigens is het niet per definitie goed dat vrouwen zich vaak schuldig voelen. Zoals al langer bekend is blijkt dat mensen die zich veel zorgen maken een zwakker immuunsysteem hebben.