Gonorroe en chlamydia sterk in opkomst….

Volgens het RIVM zijn gonorroe en chlamydia sterk in opkomst.

In juni publiceerde het RIVM de soa-cijfers over 2022. De trends bleken behoorlijk negatief. Het aantal soa-consulten bij de Centra voor Seksuele Gezondheid (CSG) steeg naar 164.715 en het vindpercentage steeg eveneens, naar 21%. Vooral het aantal gonorroe-diagnoses bleek sterk te zijn gegroeid.

Maar ook het aantal chlamydia-gevallen zat in de lift in vergelijking met 2021. Eerder deze maand sprak de GGD haar zorg uit over het feit dat onder de nieuwe gonorroe-gevallen opvallend veel jonge vrouwen zijn. De instantie wijt dit deels aan de toename van het gebruik van dating-apps.

Om de GGD’s te ontlasten en het belang van tijdig testen te onderstrepen, lanceert Easly de campagne Stop soa’s. Met deze Soa Basis test kunnen gonorroe en chlamydia worden vastgesteld. Er is geen doorverwijzing van een arts nodig. Na zelf het benodigde monster te hebben afgenomen en verstuurd, geeft het laboratorium van Easly binnen 48 uur uitsluitsel. Het proces verloopt geheel anoniem.

Om mensen met klachten te stimuleren om op soa’s te testen betaalt Easly tijdens de campagne-periode, die loopt van 26 oktober tot 8 december, bij elk positief resultaat het gehele aankoopbedrag terug.