De Gloriedagen van de Stropdas zijn voorbij…

De stropdas, ooit het onmiskenbare symbool van mannelijke elegantie en stijl, lijkt langzaam maar zeker te vervagen in de hedendaagse modewereld. De traditionele stropdas was jarenlang een essentieel accessoire voor mannen, maar in recente jaren heeft de stropdas plaats moeten maken voor een meer informele en comfortabele benadering van herenmode.

Decennia lang was de stropdas een verplicht onderdeel van herenmode, gedragen bij formele en semi-formele gelegenheden, van zakelijke bijeenkomsten tot bruiloften. Mannen gebruikten stropdassen als een manier om hun persoonlijkheid en stijl tot uiting te brengen, met een schijnbaar eindeloze verscheidenheid aan kleuren, patronen en knooptechnieken. De stropdas diende als een symbool van volwassenheid en professionaliteit.

Opmerkelijke is daarom de daling in de verkoop van stropdassen. In de gehele maand oktober 2023 verkocht de webwinkel HemdvoorHem bijvoorbeeld slechts één stropdas!

Waar de stropdas ooit een onmisbaar accessoire was in de garderobe van vele heren lijkt het er nu op dat comfort en veelzijdigheid de overhand krijgen. De stijgende populariteit van jersey overhemden, die aanvoelen als een T-shirt maar de elegantie van een overhemd behouden, is hiervan een duidelijk voorbeeld

Mannen kiezen steeds meer comfort boven elegantie, zoveel is duidelijk. Misschien is het ook wel tijd om het tijdperk van de ouderwetse stropdas af te sluiten en het volgende hoofdstuk van de herenmode te omarmen.