Dag van de Jager op De Hoge Veluwe…

Jagers stimuleren onder meer de biodiversiteit, verbeteren en ondersteunen de verkeersveiligheid, beheren flora- en fauna en houden wildtellingen. Zo zijn jagers 365 dagen per jaar actief in de natuur en doen zij veel meer dan het schieten van dieren voor consumptie of om schade te bestrijden.

Om mensen kennis te laten maken met het werk dat een jager gedurende het hele jaar in het buitengebied doet vindt op zaterdag 14 oktober in het Nationale Park De Hoge Veluwe de Dag van de Jager plaats.

Jagers kennen een gebied vaak op hun duimpje en hebben daardoor veel kennis van lokale ecosystemen. Zo adviseren en ondersteunen zij boeren bij het inzaaien van akkerranden, die dienen als voedsel- en schuilplaatsen voor bijvoorbeeld vogels, insecten en zoogdieren. Ook nemen jagers het initiatief voor het plaatsen van broedkorven, zodat eenden een veilige broedplek hebben.

Jaarlijks worden er tienduizenden dieren onbedoeld gedood door landbouwmachines en in het verkeer. Jagers zetten zich in om het aantal maai-slachtoffers terug te dringen. Met behulp van drones met warmtetechnologie worden nesten in kaart gebracht en gemarkeerd.

Daarnaast worden jonge dieren opgespoord en beschermd, zodat maaimachines geen onnodige slachtoffers maken. Verder tellen jagers jaarlijks het wild in hun gebied en sporen ze met behulp van speciaal opgeleide jachthonden grote wilde dieren op die bij een verkeersongeval zijn betrokken.

De Dag van de Jager is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, in samenwerking met het Nationale Park De Hoge Veluwe.

De Dag van de Jager vindt plaats op zaterdag 14 oktober, van 10:00 tot 16:00 uur in het Nationale Park De Hoge Veluwe. Centrale locatie is het evenemententerrein naast het Parkpaviljoen. De activiteiten worden gratis aangeboden, wel is een toegangsticket nodig voor De Hoge Veluwe.

Meer informatie>>