Achtenzeventig procent heeft spijt na het laten zetten van een tatoeage…

Uit onderzoek in Amerika door Advanced Dermatology blijkt dat ruim 78 procent van de mensen met een tatoeage achteraf spijt heeft van een of meerdere tatoeages. Veel getatoeëerde mensen hebben niet allen spijt van het laten zetten maar ook van het laten verwijden. Dat gaat namelijk regelmatig fout.

Het aantal ernstige brandwonden en littekens bij het verwijderen van een tatoeage is de afgelopen twee jaar verdubbeld! De oorzaak hiervan is meestal het gebrek aan kennis en ervaring bij schoonheidssalons, tattooshops, ontharingsstudio’s, maar ook bij huidtherapeuten. Daarom wil de Stichting Spijt van Tattoo een praktijkopleiding voor behandelaars starten om tatoeages veilig en zonder huidschade te leren verwijderen.

In 2021 opende de stichting het landelijke meldpunt ‘Tattoo laser ellende’, dat aanzienlijke media-aandacht kreeg. Binnen slechts een week ontvingen ze meer dan 300 meldingen van slachtoffers met ernstige brand- en huidwonden. Aan het einde van 2021 stond het aantal meldingen al op 417. Vorig jaar kwamen er 586 meldingen binnen, en in de eerste helft van 2023 zijn er al 442 geregistreerd. Als deze trend aanhoudt, zal het aantal slachtoffers tegen het einde van dit jaar naar verwachting de 800 overschrijden.

Deze stijging houdt gelijke tred met de groei van het aantal tattooshops. In de jaren 70 waren er slechts een handvol tattooshops, maar inmiddels telt Nederland nu bijna 3700 tattooshops. Deze groei is te verklaren door het veranderde imago van tatoeages, mede dankzij de populariteit ervan bij voetbalsterren, influencers, artiesten en vloggers.

Na de extreme groei van het aantal tattoostudio’s zal de komende decennia een extreme groei van de studio’s die ze verwijderen plaatsvinden, met als gevolg nog meer letselschadeslachtoffers.

Het is dus heel belangrijk om zorgvuldig na te denken over de langetermijneffecten voordat je een permanente tatoeage overweegt. Misschien is het daarbij goed om te bedenken dat je op de bumper van een Bentley ook geen sticker plakt.