Aantal stellen dat in relatietherapie gaat stijgt flink…

Volgens praktijk Hoofdpersoon Psychologie uit Almere stijgt het aantal stellen dat in relatietherapie gaat de laatste tijd behoorlijk. Verschillende oorzaken, zoals de problemen die zijn ontstaan na de coronacrisis, financiële druk, het vaker moeten thuiswerken en de maakbaarheid van geluk, komen regelmatig langs in de praktijk.

Veel problemen in korte tijd

In de afgelopen drie jaar is er veel aan de hand geweest. De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat er onzekerheid is gekomen bij ondernemingen, maar ook in de baangaranties van mensen in loondienst.

Partners waren vaker samen thuis en moesten hun aandacht verdelen tussen het werk en de kinderen. Dit zorgde voor enorm veel stress en dit werkt door in relaties. Tel daarbij de financiële zorgen op (recent ook door stijgende prijzen) en de druk is compleet.

De maakbaarheid van geluk

Er spelen ook andere factoren mee. Het beeld van de maakbaarheid van geluk en succes is iets wat tegenwoordig gezamenlijk door onder andere social media hoog wordt gehouden. Andere stellen hebben het wél leuk, sporten samen en gaan op verre vakanties met de mooiste stranden. Althans, zo denken we als we onze tijdlijn mogen geloven.”

Verdwijnen van taboe

Maar gelukkig is het taboe rondom hulp zoeken aan het verminderen. Vroeger was het credo: ‘de vuile was hang je niet buiten’ en ‘naar een psycholoog? ik ben toch niet gek’? Tegenwoordig is het veel normaler om hulp in te schakelen wanneer je mentale klachten hebt of wanneer de relatie niet lekker loopt.

Wat kan een relatietherapeut dan doen?

Een relatietherapeut helpt om weer meer in verbinding met elkaar te komen. Er wordt inzichtelijk gemaakt waar de relatieproblemen echt over gaan. Een escalatie start bijvoorbeeld omdat iemand de was niet heeft opgevouwen, zoals wel beloofd. Vaak gaat het dan niet om die ene was, maar dat een partner zich alleen voelt staan in de verantwoordelijkheden. Hij of zij voelt zich niet gesteund.

Daarbij kijkt een relatietherapeut ook naar meer gezonde patronen in een relatie en hoe deze vastgehouden kunnen worden waardoor je relatie het kan overleven.